عسل شناسی

تحلیل نتیجه آزمایش عسل در آزمایشگاه

آزمایش عسل آزمایشگاه تحلیل نتیجه برگه

مقدمه

احتمالاً شما نیز از آن دسته افراد هستید که در تشخیص عسل طبیعی از تقلبی زیاد سر رشته ندارید و برای اینکه عسل اصل و واقعی گیرتان بیاید، مجبورید فروشنده‌ای مطمئن پیدا کنید.

خب باید اقرار کنیم همه ما تقریباً شبیه هم عمل می‌کنیم. دلیلش هم واضح است که تشخیص عسل طبیعی از ظاهر آن چندان هم آسان به نظر نمی‌رسد. طی مصاحبه‌هایی که تیم تحقیقاتی میس بی از طریق فروشنده‌های با سابقه عسل انجام داده، معلوم شد که آنها نیز برای تشخیص عسل، حداقلش این است که باید آنرا بچشند و برخی نیز برای اطمینان بیشتر آن را به آزمایشگاه عسل بفرستند.

البته این را نیز بهتر است بدانید که برخی عسل ها به‌خاطر ناشی بودن متقلب، در درست کردن عسل تقلبی به‌جای عسل طبیعی، رنگشان بیانگر این است که هرچه که هست عسل طبیعی نیست.

بنابراین مطمئن‌ترین روش‌ برای شناسایی عسل طبیعی، انجام آزمایش‌های تخصصی بر روی عسل است.

اگر چه این گونه آزمایش‌ها برای مصرف‌کننده نهایی به خاطر هزینه‌هایی که دارد به صرفه نیست اما کندوداران و خریداران عمده با داشتن برگه آزمایش عسل می‌توانند این اطمینان را به خریداران خود بدهند که عسل آن‌ها طبیعی است.

فاکتورهای مهم برگه آزمایش عسل و شیوه‌ خواندن آن‌ها

 هیدروکسی متیل فورفورال (HFM):

پارامتر مهم در تعیین کیفیت عسل میزان هیدروکسی متیل فورفورال (HFM) است. میزان این ماده در عسل تعیین کننده‌ تازگی و همچنین حرارت دیدن یا ندیدن عسل است.

میزان این ماده در عسل هایی که تازه برداشت می‌شوند اندک است اما به مرور زمان میزان این ماده افزایش پیدا می‌کند. همچنین با حرارت دادن عسل، که معمولا برای جلوگیری از شکرک زدن عسل انجام می‌شود، میزان این ماده را افزایش می‌دهد.

میزان استاندارد این ماده در عسل طبیعی تا حداکثر ۴۰ میلی‌گرم در یک کیلوگرم عسل است. و مقادیر بالاتر نشان دهنده‌ی کهنه بودن عسل و یا حرارت دیده بودن آن است.

پیشنهاد مطالعه  رس شکنی عسل‌های رس بسته

 آنزیم دیاستاز (diastatic):

آنزیم دیاستاز نیز یکی دیگر از پارامتر‌هایی است که در آزمایش‌های عسل مورد بررسی قرار می‌گیرد. این آنزیم تنها در بدن زنبور عسل ایجاد می‌شود و همان عاملی است که باعث می‌شود عسل بعد از مدتی شکرک بزند.

مقدار دیاستاز نیز همانند (HFM) نشان دهنده‌ی تازگی و حرارت دیدگی عسل است. مقدار دیاستاز در عسل به مرور زمان کاهش پیدا می‌کند همچنین با حرارت دیدن، میزان آن به شدت کاهش پیدا می‌کند. در آزمایشگاه این پارامتر را به صورت مثبت (وجود آنزیم) یا منفی (عدم وجود آنزیم) ارائه می‌کنند.

 رطوبت (moisture):

بر اساس استاندارد‌ها حداکثر رطوبت موجود در عسل باید ۲۰ درصد باشد. رطوبت بالاتر آن، باعث تخمیر و فساد عسل می‌شود.

البته از آنجایی که عسل به شدت جاذب رطوبت است. میزان رطوبت آن به شدت وابسته به منطقه‌ی برداشت است. به عنوان مثال عسل به دست آمده از مناطق شمالی کشور به رطوبت بالاتری از عسل‌های جنوب کشور دارد.

 نسبت فروکتوز به گلوکز (Fructose to Glucose ratio):

در تمامی عسل های طبیعی مقدار فروکتوز کمی بیشتر از گلوکوز است. (فروکتوز نوعی قند ساده‌ است که قند خون را افزایش نمی‌دهد و برای بیماران دیابتی مضر نیست)

میزان استاندارد نسبت این دو قند، حداقل باید ۰.۹ باشد. اگر این عدد بالاتر از ۱ باشد نشان دهنده‌ی کیفیت عسل است.

 ساکارز (sucrose):

یکی از اصلی‌ترین شاخص‌هایی که در آزمایش عسل مورد بررسی قرار می‌گیرد، مقدار ساکارز موجود در آن است. ساکارز، نوعی قند طبیعی است که در گیاهان مختلف، از جمله نیشکر و چغندرقند یافت می‌شود؛ مقدار این ماده در شهد گیاهان بسیار کم بوده و به همین دلیل است که معمولا پایین بودن ساکارز عسل را نشانه‌ی طبیعی بودن عسل می‌دانند.

پیشنهاد مطالعه  6 باور رایج غلط درباره زنبور ها

تست ساکاروز به این منظور انجام می‌شود تا تشخیص داده شود که عسل از شهد گیاهان حاصل شده یا این که به زنبور، تغذیه مصنوعی مانند آب شکر یا شکر و گرده و … خورانده شده است.

استاندارد ساکارز در کشور‌های مختلف متفاوت است. به عنوان مثال در آمریکا حداکثر میزان مجاز این ماده ۵ درصد است در حالی که اتحادیه اروپا عسل با ساکارز حداکثر ۷ درصد را طبیعی می‌داند.

مطابق با استاندارد‌های ایران، حداکثر میزان مجاز ساکارز ۵ درصد است و عسل‌هایی که زیر ۵ درصد ساکارز دارند به عنوان عسل طبیعی به فروش می‌رسند. همچنین عسل‌هایی که درصد ساکارز آن‌ها کمتر از ۳ باشد به عنوان عسل مرغوب شناخته می‌شوند. خوشحالیم که عسل میس بی ساکارزی کمتر از ۳ دارد.

 نکته: درصد ساکارز عسل بسیار وابسته به نوع گیاه است. به عنوان مثال گیاهانی مانند گون و گشنیز به طور طبیعی ساکارز پایینی دارند و عسل طبیعی به دست آمده از آن‌ها ساکارزی زیر۳ دارد. اما گیاهانی مانند کنار ساکارز بالایی دارد و عسل به دست آمده از شهد این گیاه درصد ساکارزی در حدود ۵ خواهد داشت.

برگه آزمایش زیر، مربوط به برگه آزمایش نمونه‌ عسل کنار میس بی است.

برگه آزمایش عسل آزمایشگاه تحلیل نتیجه

نتیجه

به طور خلاصه همانطور که قبلا هم گفته شد بهترین روش تشخیص عسل طبیعی از تقلبی (به ویژه اگر زنبور، تغذیه مصنوعی کرده باشد.) آزمایش عسل در آزمایشگاه‌های معتبر است. همچنین ابتدایی ترین و یکی از مهم ترین فاکتورهای شناسایی عسل طبیعی از طریق آزمایشگاه، ساکارز آن می‌باشد.

شما همراه گرامی می‌توانید برای خرید عسل با تایید آزمایشگاه کلیک نمایید.

ایام به کام

میس بی

منابع و مراجع

۱. استاندارد ملی ایران ۹۲ ، عسل- ویژگی ها و روش های آزمون
۲. استاندارد ملی ایران ۷۶۱۰ ، عسل- ویژگی ها و روش های آزمون میکروبیولوژی
۳. استاندارد ملی ایران ۱۲۱۸۷ ، عسل- اندازه گیری قندها-روش گاز کروماتوگرافی
۴. بررسی نتایج آزمایشگاهی نمونه های عسل در آزمایشگاه های معتبر آزمون عسل در کشور

۵٫Codex standard 12-1981 for Honey,Rev.1 1987 and Rev.2-2001
۶٫Harmonized Methods of the International Honey Commission-2009

دیدگاه بگذارید

avatar
  اشتراک  
اطلاع پیدا کنم